20 Haziran 2007

SULTAN İKİNCİ ABDÜLHAMİD


Sultan Abdulhamid II was born in Istanbul on the 21st of September, 1842. His father is Sultan Abdul Medjid and his mother is Tir-i Mujgan Kadin Efendi. His mother is a Circassian originated. He lost his mother as a little child and he was grown by his step mother Pristu Kadın. He was weak child and used to fell sick often, by this reason, he was showed great interest especially during his father’s reign. He was very well educated and learnt to play piano besides his other courses.

Sultan Abdulhamid II lived a free life before he had married. After his marriage, he spent his all spare times with his family. He was inherited an empire which was about to collapse, by his political and social administrations, the empire was saved. He ruled the Ottomans for 33 years.

Abdulhamid was a religious, gracious and a generous man. He lived a life of a common person. During the Greece Campaign, it is informed him that, there was not enough money for a campaign. He spent his personnel wealth for the campaign.

He was also a brilliant carpenter, he used to make marvellous furniture and used to sell them gave that money to the poor. He was a really gracious man, he even forgave many people intended to him.

Sultan Abdul Hamid II had established universities, an Academy of Fine Arts, Schools of Finance and Agriculture. Moreover, he openned a many primary schools, high schools, blind and dumb schools.

He had Sisli Etfal Hospital and Poorhouse built with his own money. He had the excellent drinking water called Hamidiye brought to Istanbul. He extended highways until the internal parts of Anatolia and had railways spread through Baghdad and Medina. He had rider trolley roads spread in capital cities.


Sultan İkinci Abdülhamid 21 Eylül 1842 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Birinci Abdülmecid, annesi Tir-i Müjgan Kadın Efendi'dir. Annesi Çerkezdir. Sultan İkinci Abdülhamid çok küçük yaşta iken annesini kaybettiği için öksüz büyüdü ve onu üvey annesi Piristu Kadın yetiştirdi. Çocukluğunda çok zayıf bir bünyeye sahip olan Sultan İkinci Abdülhamid sık sık hasta olurdu. Babasının padişahlığı sırasında bu durumu yüzünden özel ilgi gördü. Çok hoşgörülü bir ortamda büyüdü. Kültür derslerinin yanında musiki dersleri aldı ve piyano çalmayı öğrendi.

Bekarlığı sırasında çok serbest bir hayat yaşayan Sultan İkinci Abdülhamid, evlendikten sonra tüm boş zamanını ailesiyle, çocuklarıyla geçirmeye başladı. Sultan İkinci Abdülhamid, yıkılmak üzere olan Osmanlı İmparatorluğu'nu 33 yıl ayakta tutmayı başarmış büyük bir padişahtır. Dindar bir insan olan Sultan İkinci Abdülhamid ibadetlerini aksatmazdı. Hayırsever ve cömert bir insan olan Sultan İkinci Abdülhamid, sıradan bir vatandaş gibi yaşardı. Yunan seferi sırasında, kendisine hazinede yeterli para bulunmadığı söylenince, atalarından kalma şahsi servetinden masrafları karşılamış, devletten beş kuruş almamıştı.

Boş vakitlerini marangozhanede geçirir, harika eşyalar yapar, bunları sattırır ve parasını fakire fukaraya dağıttırırdı. Son derece şefkatli bir insan olan Sultan İkinci Abdülhamid'in kendisini öldürmek isteyenleri bağışlaması, dünya siyaset tarihinde görülmemiş bir olaydır. Sultan İkinci Abdülhamid, kültüre önem vermiş ve eğitim konusunda hizmet verecek birçok mekan yaptırmıştır.

Üniversiteler, Güzel Sanatlar Akademisi, Ticaret ve Ziraat Okulları kuran Sultan İkinci Abdülhamid, ilk ve orta dereceli okullar, dilsiz ve kör okulları, kız meslek okulları da yaptırmıştır. Vilayetlere liseler, kazalara ortaokullar kurmakla beraber, ilkokulları köylere kadar ulaştırdı.

İstanbul'da Şişli Etfal Hastahanesi'ni ve Darülaceze'yi kendi şahsi parasıyla yaptırdı. Hamidiye adı verilen nefis içme suyunu borularla İstanbul'a getirtti. Karayollarını Anadolu içlerine kadar uzatan Sultan İkinci Abdülhamid, Bağdat'a ve Medine'ye kadar da demiryolları döşetmiştir. Büyük şehirlere atlı tramvay hatları döşetti.

Hiç yorum yok: