GİRESUN DOĞUMLU ÜNLÜLER
Bedri Rahmi Eyüboğlu : 1913 - 1975, Şair, ressam, yazar. İstanbul Güzel Sanatlar akademisini bitirdi. Parite iki yıl Andre Lhoe Özel Akademisinde öğrenim gördükten sonra Yurda dönünce GSA da öğretim üyeliğine başladı. Kendi adını taşıyan atölyedeki öğrenim görevini ölünceye değin sürdüren Eyüboğlu, 1933 de Cemal Tollu, Nurullah Berk, Sabri Berkel, Zeki Faik İzer ve Zühtü Müridoğlu ile "D Grubu" nu kurdu. İlk şiir ve yazıları Muhit dergisinde yayımlanan Eyüboğlu'nun eserlerinden bazıları; Yaradana mektuplar1944, Kardut 1948, Tuz 1952, Dördü Birden 1956, Karadut 69, Dol Karabakır Dol 1974, Canım Anadolu (gezi yazıları 1953), Tezek (gezi yazıları 1975), Delifişek (gezi yazıları 1975), Yaşadım (şiir, Resme başlarken (denemeler, 1977)..
Mustafa Suphi : 1883 - 1921 Gazeteci, Siyaset Adamı, Yazar. İstanbul Hukuk Mektebini bitirdikten sonra.Pariste iki yıl L'Ecole Libre de Sciences Polique'te toplumbilim ve ekonomi okudu. Tanin gazetesinin Fransa muhabirliğini yapan Mustafa Suphi, çeşitli okullarda toplumbilim ve iktisat dersleri verdi. Sadrazam Mahmut Şevket Pşa'nın öldürülmesiyle ilgili olarak on beş yıllığına Sinop'a sürüldü. Tanin, Servet-i fünun, İçtihat, Hak gibi dergilerde yazan Mustafa Suphi, Marx ve Leninin bazı kitaplarını Türkçeye çevirdi. Sovyetler Birliğinde çeşitli etkinliklerde bulundu. 1920 de Türkiye Kominist Partisini kurdu ve başkanlığına seçildi. 1921 de öldürüldü.
Naim Tirali : 1925 - , İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. Yenilik yayınevini kudu. Vatan gazetesinde köşe yazarı, Giresun milletvekili oldu (1961-65).Basılı eserleri : Park, Yirmibeş kuruşa Amerika, Aşka Kitakse, Piraziz Nere, Berlin Nere, Aşk Dediğin.
Can Akengin : 1892 - 1942. Şair, Yazar. İ.Ü. Edebiyat Fakültesinde öğrenim gördü. Karadeniz Bölgesinin şairi olarak tanınan Akengin, derbeder bir hayat sürdü. Milli Edebiyat akımının ilkelerine bağlı olgunluk dönemi şiirlerinde yerel sözcük ve deyimlerle kendine özgü bir üslup oluşturdu. Güncel konulara ilişkin makaleler ve mizahi yazılar da kaleme alan Akengin'in eserleri, ölümünden sonra iki ciltte toplandı.
Aydın Aliustaoğlu : 1935 - Karikatürist. Güzel Sanatlar Akademisini bitirdikten sonra Doğan Krdeş, Pardon, Akbaba, Günaydın, Cumhuriyet gibi gazete ve dergilerde çalıştı. Gırgır dergisinde okuyucu portreleri çizen Ali ustaoğlu, 1959 da Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün açtığı yarışmada birincilik ve üçüncülük kazandı. Aliustaoğlu, Türkiye Spor yazarları yarışmasında iki kez ikincilik bir kezde üçüncülük ödülü aldı.
İdris Küçükömer : 1925 - 1987 İktisatçı düşünür.İ.Ü. İktisat Fakültesini bitirdikten sonra aynı fakültede öğretim üyesi oldu. Yön, Ant gibi dergilerde güncel ve siyasi yazılar yazdı. 19.yüzyıldan itibaren Osmanlı toplumunda ortaya çıkan yapısal değişiklikleri, Batıyla ilişkileri, üst yapı kurumlarının geçirdiği evrimi inceledi. Türkiye'deki kapitalizmin gelişimindeki çarpıklığı gösterdi. Başlıca eserleri: Gelişmiş ve az Gelişmiş Ülkelerin İlişkileri Üzerine, İktisat İlkelerine Yeniden Bakış.
SÜLEYMAN SAMİ AKDOĞAN : (1881-1955) 1881 yılında Giresun da doğan Çingoğullarından Ressam Süleyman Sami Akdoğan gençlik yıllarında öğrenim görmek için İstanbul ‘a gitmiştir. Öğrenimini İstanbul da tamamladıktan sonra bu şehirde kalarak çalışmalarını sürdürmüş, Resim Sanatında isim yapmıştır.Tamamladığı resimlerle sergiler açmaya başlamıştır. Çalışmaları ve sergileri diğer ressamlar tarafından kıskanılmıştır.
Çalışmalarını çekemeyenler onu yok etmek için iftira atarak; Padişahın aleyhine çalışmalar yaptığını jurnalleyince tutuklanıp zindana atılmıştır.
Daha sonraları aftan yararlanarak tahliye olmuş ve Giresun ‘a gelmiştir. Bir süre Giresun da yaşadıktan sonra Trabzon dan gelen teklif üzerine Trabzon’a giderek Trabzon Lisesinde Resim öğretmeni olarak çalışmaya başlamıştır. Ehli keyf biri olduğundan görevini aksatmaya başlayınca,okul idaresi ile ters düşmüş ve görevinden ayrılmıştır.
Giresun’a gelerek resim çalışmalarına devam etmiş.Resimlerini satarak yaşamına sürdürmüştür. Tablolarını zengin ve ünlü kişilere, göze batan kurum ve kuruluşlara satmayı tercih etmiştir.
Onurlu,gururlu,dürüst,güvenilir düzgün giyimli İstanbul Beyefendisi tavırlarında olduğundan çevrenin sevgi ve saygısını kazanmış,itibar görmüştür. Baba adı Şakir,Ana adı Gülsüm olan ressam; Yolasığmazoğlu Ahmet Efendinin kızı ile evlenmiştir. Süleyman Sami Akdoğan yaşamını Çınarlar Mahallesinde sürdürmüş, 1955 yılında Giresun da vefat etmiştir. (Kaynak:İsmail YOLASIĞMAZOĞLU)
http://www.giresunrehberi.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder